Start en blog (som du kan tjene penge på) i 2023

Den ultimative guide til at lave en blog

Lær hvordan du nemt kan starte din egen blog i dag. Brug min step-by-step metode, og så er du i gang med at blogge inden dagen er omme. I denne grundige guide, vil du finde alle de bedste tips omkring opstart af en blog. Alt det jeg selv ville ønske jeg havde vidst for +10 år siden da jeg startede med at blogge.

Opdateret den 23. Marts 2023 - Af Tina Westergaard Møller
________

Sådan laver du en blog - Trin for Trin

Nem begynderguide til at lave din første blog i dag!

1. Udvælg dit blognavn og emne

2. Opret din blog og køb hosting

3. Installer blogplatformen WordPress

4. Installer og tilpas dit tema

5. Skriv dit første blogindlæg

6. Få trafik til din blog

7. Begynd at tjene penge på din blog

Godt at vide før du starter...


 

1. Find dit blognavn og dit emne

Er blogging noget for dig?

Er det noget for dig at blogge? Måske - måske ikke.. Det er nemlig ikke alle der trives med den måde at arbejde på. Overvej følgende inden du kaster dig ud i blogverdenen:

  • Vil du kunne håndtere den økonomiske usikkerhed der kan være i starten, du tjener ikke penge fra 1. dag
  • Vil du kunne sætte dig ind i de tekniske aspekter ved en blog? Man kan få hjælp til meget, men hvis omkostningerne skal holdes ned, så bør man kunne lidt selv.
  • Vil du arbejde hårdt og bruge tiden der kræves for at nå dine mål med din blog?

Hvis du kan håndtere disse udfordringer, så kan du med sikkerhed få en god blogkarriere op og stå. Med arbejdet som blogger følger stor fleksibilitet - arbejd hvor du vil når du vil, uendelige muligheder for at tjene penge, og en virksomhed der ikke koster mange penge at starte op. Derudover bliver du din egen chef, og det er jo ret fedt, hvis man har disciplinen til at arbejde på denne måde.

Brug noget tid på at tage beslutningen - har du lyst til at give dig i kast med bloggerlivet? Hvis du er klar til at fortsætte, så kæmpe high-five til dig. Jeg skal nok være her på sidelinjen, og jeg guider dig hele vejen til en succesfuld blog og hjælper dig med at træffe de vigtige beslutninger undervejs!

Sæt mål for din blog - udfordrende men opnåelige

Hvad er dit mål med at lave en blog? For at komme godt fra start, er det vigtigt at sætte dig nogle gode mål. For det første skal du spørge dig selv HVORFOR?

Hvorfor vil du lave en blog?

Der kan være mange grunde - enten økonomiske eller intentionen om at hjælpe andre med den viden du har. Lige meget hvad din motivation er, så er det vigtigt at du gør det klart fra starten, for at kunne arbejde målrettet på at nå dit mål.

Nu skal du lave en målsætning - hvor er du og din blog om 12 måneder fra nu? Sæt dig nogle mål som du kan arbejde hen i mod. Dine mål skal være udfordrende, og samtidig realistiske - derudover er det vigtigt at de er målbare. Et mål kan altså ikke være: Have en god blog med mange besøgende. For hvad er en god blog og hvad er mange besøgende? Det er ikke noget man kan måle på. Målbare målsætninger for din blog kan for eksempel være:

  • Udgive 4 blogindlæg om måneden og have 5000 unikke læsere om måneden
  • Have 20.000 sidevisninger og tjene 1000 kr. om måneden
  • Have skrevet 3 e-bøger og udgivet dem på min blog

Jeg tror du forstår hvad jeg mener - du skal kunne direkte aflæse om dine mål er opfyldt eller ej om 12 måneder.

Nu er det din tur - skriv 2-3 målsætninger for din blog, som du vil arbejde på at opfylde over de næste 12 måneder. 

Hvad skal du lave en blog om?

Nu skal du fokusere på hvilke emner du gerne vil beskæftige dig med på din nye blog. Start med at brainstorme alle emner du kunne forestille dig at skrive om - skriv dem ned. Det kan være ting der interesserer dig, emner du gerne vil lære mere om, ting du synes er spændende at læse om eller noget helt andet.

Når du har lavet din brainstorm så kig emnerne igennem og udvælg de 3 forslag du synes bedst om. Brug nu noget tid på at brainstorme på hver af disse 3 emner. Se om du kan finde 15 ideer til blogindlæg du kan skrive om til hvert emne - skriv alle dine ideer ned i overskifter, dem kan du bruge senere når du skal igang med at lave din blog.

Måske har du nu en ide om hvilke emner du er mest passioneret omkring, og hvilke emner der vil være mest naturlige for dig at skrive om. Du behøver ikke at beslutte dig for et enkelt emne, du kan sagtens kombinere to eller flere emner hvis de "passer sammen" og hvis de har samme målgruppe.

Udvælg 1 (eller 2 relaterede emner) som du vil have skal danne grundlag for din nye blog

Beslut dig for en niche

Behøver man en niche for at få en god blog? Nej - men det hjælper hvis du gerne vil gøre din blog til en forretning og tjene penge på den. Du kan sagtens skrive om løst og fast i dit liv, men det er meget svært at gøre sådan en livsstilsblog til en god forretning hvis det er det du vil.

Hvad kan så blive en god blogforretning? Først og fremmest skal du tænke på dine læsere i stedet for dig selv! Mange bloggere skriver primært for sig selv, og det er fint, men hvis du vil tjene penge på din blog i fremtiden skal du skrive for dine læsere!

Hvad vil dine læsere så have? De vil have hjælp til at blive bedre versioner af sig selv - De vil være rigere, smukkere, i bedre form eller bedre til en speciel ting. Hvad kan du hjælpe dine læsere med?

Kan du hjælpe dem med at lave budgetter så de kan leve billligere og bedre?
Kan du lære dem at lave mad, så de får en bedre hverdag og bliver sundere?
Kan du lære dem at træne så de kan slippe af med graviditetskiloene?

Her er nogle ideer til blog nicher som du har mulighed for at tjene gode penge på, fordi det er noget folk efterspørger og noget der kan gøre folk til bedre versioner af sig selv, og hjælpe dem med at opnå et mål:

  • Guides og tutorials - Hjælp andre med guides til ting du ved noget om.
  • Sundhed og træning - Hvordan spiser man sundt og taber sig eller kommer i bedre form?
  • Penge og velstand - Hvordan tjener man flere penge eller sparer på dem man har?
  • Personlig udvikling - Hjælp folk med at blive mindre stressede, mere produktive eller noget helt andet.
  • Anmeldelser af produkter og services - Fortæl andre om produkter eller steder du anbefaler og hjælp dem med at få gode oplevelser.

Hvad kan du hjælpe folk med, som kan gøre dem til bedre versioner af dem selv? Hvilket problem kan DU løse, hvorfor vil du lave en blog?

Kombiner nu dit/dine emner fra tidligere med en niche du kan tjene penge på. Eksempler kan være:

Emner: Graviditet og forældrerollen - Niche: Sundhed og træning
Blog om: At komme du tilbage i form efter en fødsel

Emne: Karriere mor med små børn - Niche: Personlig udvikling
Blog om: At takle karriere og små børn på en gang - work/life balance

Din overordnede ide for din blog skal altså afhjælpe et specifikt problem hos dine læsere. Overvej også hvem din "kernelæser" er - tænk på en specifik person, hvem vil du skrive til? Hvilket køn har denne person, hvor gammel er han/hun, hvor arbejder han/hun osv.? Det kan hjælpe dig med at målrette dine indlæg.

Beskriv din kernelæser!

Find et navn til din blog

Mange går i stå når de skal finde et navn til deres blog - Mit råd er - lad være med at lade det bremse dig. Bestem dig hurtigt for et navn og kom videre - så vigtigt er navnet faktiske ikke. Overhold følgende kriterier for dit navn:

  • Unikt - det skal ikke ligne eller lyde som noget andet
  • Let at stave og læse - så folk kan finde din blog igen
  • Ledigt domænenavn, og undgå at bruge æ,ø og å i domænenavnet

Find flere tips til at finde dit blognavn her

Vælg et blognavn der er sigende og beskriver dig eller dit emne


 

2. Opret din blog og køb hosting

Hvad har du egentlig brug for?

Når du skal oprette din blog, så er der et par ting du har brug for at købe. Det første er et domænenavn, det er det man skriver i adresselinjen når man skal ind på din hjemmeside, for eksempel www.tinawestergaard.dk. Derudover skal du have et webhotel eller hosting som det også hedder. Det er her din hjemmeside ligger opbevaret. De to ting er altså nødvendigt for at få en hjemmeside online på internettet.

Skal jeg blogge på mit eget domæne?

Igennem årene har jeg testet flere forskellige måder at blogge på. Hvis du vil lave en blog du kan gøre til en forretning og tjene penge på, så anbefaler jeg KUN at du blogger på eget domæne og bruger WordPress som platform. Det er simpelthen det eneste rigtige.

Mange er i tvivl om de skal starte en blog på eget domæne eller starte en blog i et såkaldt bloggernetværk. Der findes mange danske blognetværk, hvor du kan få din egen blogside gratis på en fælles platform. Der er flere grunde til at det er en dårlig ide!

Her er nogle af dem:

  • Netværket ejer din blog
  • Netværket har rettigheder over alt dit indhold også dine billeder
  • Du har ofte ikke lov til selv at lave samarbejder med virksomheder
  • Du må ofte ikke bruge affiliatelinks
  • Det koster penge hvis du vil have dit eget domæne

Jeg anbefaler altid at du laver din blog på dit eget domæne med WordPress installeret som blogging-platform. Hvis du stadig er i tvivl om du skal bruge et blognetværk, så har jeg skrevet mere uddybende om emnet her: Blog gratis på blognetværk eller køb dit eget domæne?

Hvilken hosting skal jeg vælge?

Nu bliver det spændende - det er nu du skal købe et domænenavn og faktisk lave en blog - DIN blog!

Jeg anbefaler at du køber både domæne og hosting igennem One.com (reklamelink), det er nemlig det nemmeste og hurtigste synes jeg. Derudover har du nem adgang til at sætte WordPress op på din blog med et enkelt klik hvis du vælger en pakke der indeholder 1-klik-WordPress.

 Brug min guide herover og opret din blog idag

 Jeg har testet flere forskellige webhoteller, og der er to jeg anbefaler for dig der vil starte en blog. Begge hostingløsninger er gode, og der kan være små forskelle i pris og funktioner – overordnet set er de lige gode for dig der vil starte en WordPress-blog. Vælger du den pakke jeg anbefaler fra One, får du mere plads og større hukommelse og højere hastighed. Det vil sige at du har lidt bedre muligheder for at vækste din blog på denne pakke. Du kan sagtens starte på den billige pakke fra Unoeuro og opgradere senere når du får brug for det. Begge hostingløsninger er rigtig gode, der er god kundeservice og det kører som det skal.

Få min hjælp til at starte din blog

Har du brug for en step-by-step-guide til at starte din blog? Her guider jeg dig igennem de første trin med:

- Køb af domæne

- Opsætning af hosting

- Installation af WordPress

Efter at have fulgt mine videoer, er du klar til at designe din blog og skrive dit første blogindlæg.

 

Når man skal oprette sin første blog, kan det godt være lidt af en jungle at finde ud af hvordan man sådan helt teknisk gør det. Der er mange nye ord og begreber, og der er måske mange ting der ikke rigtig giver mening endnu. Men faktisk er det ikke så svært - i hvert fald ikke hvis du følger denne guide, og så har du din nye blog efter 3 meget nemme trin. I dette indlæg vil jeg forklare dig hvordan du klarer at købe dit domæne og din hosting-løsning, for herefter at installere WordPress på din blog, så du er klar til at blogge. Dit domænenavn er det man skriver oppe i adresselinjen for at finde din blog. Hosting er der hvor din blog "bor" - stedet hvor alle dine sider, indlæg og billeder bliver opbevaret. Den sidde jeg altid bruger til hosting, og som man også kan købe sit domænenavn igennem hedder one.com* - Og jeg kan endda give dig 100kr i rabat hvis du bruger dette link* (gælder kun nye kunder).

Registrer dit domæne

En af grundene til at jeg bruger one.com* til min blog, er at det hele bare er rigtig nemt, og det samme gælder når du skal købe dit domænenavn. Du kan simpelthen ordne det på siden, og slipper for at skulle købe domænenavnet et andet sted og derefter købe hostingen hos one.com*. Det eneste du skal gøre er faktisk at skrive det domænenavn du gerne vil have i søgefeltet i toppen af hjemmesiden, og så kan du med det samme se om det navn du har valgt er ledigt eller optaget. Har du brug for hjælp til at finde et godt navn til din nye blog, så læs mine gode råd her 

Når du har fundet det domænenavn du ønsker at købe, så klik på det, så bliver du sendt videre til en side, hvor du får mulighed for at vælge din hostingpakke.

Køb hosting til din blog

Hvis du er helt ny blogger, så vil jeg anbefale dig at købe den pakke der hedder Starter, den er rigtig fin, og der går noget tid inden du har brugt pladsen op (OBS hvis du vil bruge 1-klik WordPress, som beskrevet herunder bliver du bedt om at opgradere din pakke). Det er altid muligt at opgradere til en større pakke hvis det bliver nødvendigt senere. Udfyld dine oplysninger og gennemfør dit køb nederst på siden. Når du får bekræftelse på at dit domæne er klart, kan du gå videre til næste step, og installere Wordpress på din blog, for det er det eneste rigtige hvis du vil have en seriøs blog, som gerne skal få mange læsere og tjene lidt penge til dig. Nu er du klar til at gå videre til næste step.


 

3. Installer WordPress

Hvad er WordPress?

 

Installer WordPress-platformen

One.com* har gjort det rigtig nemt at installere en WordPress-blog på dit domæne. Det eneste du skal gøre er faktisk at logge ind på siden, og under Kontrolpanel klikker du på 1-klik WordPress. Hvis du har starter-pakken, vil du bliver bedt om at opgradere pakken, hvis du ikke ønsker at opgradere, kan du installere WordPress manuelt. Det kommer til at fungere på helt samme måde med de to metoder, men hvis du vil spare tid, og har lyst til at opgradere din pakke, så er 1-klik nemmest (det tager jo kun 1 klik). Du kan dog sagtens lave en manuel installation og spare de penge, du finder en guide når du klikker på 1-klik WordPress. 

Du bliver nu guidet igennem opsætningen af din WordPress-blog på dit nye domæne. Det giver rimelig meget sig selv hvad du skal gøre, men hvis du har brug for en nærmere guide til opsætning af 1-klik WordPress på One.com*, så finder du den her Når du har gennemført alle steps i installationen af WordPress, bliver du sendt til dit WordPress kontrolpanel, og du er klar til at gå igang med at skrive indlæg eller ændre udseendet på din blog.


 

4. Installer dit tema

Når du har installeret WordPress som beskrevet i forrige afsnit, så skal du have fundet et design til din blog. Det er nemt med WordPress - du skal bare finde et tema du synes om.

I dit WordPress kontrolpanel vælger du "Udseende" --> "Temaer" - Nu kan du kigge temaer igennem, og finde et du synes om. Tænk ikke så meget over det i starten, du kan altid ændre tema, og på et tidspunkt får du måske også lyst til at købe et tema, det giver ofte lidt mere frihed. For nu er et gratis tema helt fint.

Find og installer et tema på din blog
 

Installer plugins

Der er nogle plugins, som du med sikkerhed får brug for, og som du lige så godt kan lære at kende fra starten. Det er nogle plugins jeg altid installerer som de første når jeg starter en ny blog, og det vil jeg også råde dig til

Akismet - Hjælper med at holde din blog sikker og fri for spam-kommentarer
Pretty Links - Gør dine links "pæne" og kortere, især godt hvis du har planer om at bruge affiliatelinks på din blog.
Yoast SEO - Absolut et nødvendigt plugin, især hvis du er ny indenfor blogging og SEO (Search engine optimization)

Installer de 3 ovenstående plugins på din nye WordPress blog - Du finder plugins under dit kontrolpanel - Vælg "Tilføj nyt" og søg på navnet.

Gør din blog personlig

I dit Wordpress Kontrolpanel kan du personliggøre din blog under "Udseende" --> "Tilpas". Her kan du ændre på forskellige indstillinger alt efter hvilket tema du har valgt.

Det er vigtigt at du og din blog bliver let genkendelige. Derfor skal du overveje hvad du gerne vil have at din blog skal udstråle? Hvordan skal andre beskrive din blog når de kommer ind på den?

Brug ikke for land tid på dette step, men sæt din blog op med nogle farver der repræsenterer dig eller din forretning. Vær sikker på at din blog er overskuelig, med en god menu så læseren nemt kan finde det de er på siden for. Du kan til hver en tid komme tilbage til dette step og ændre på udseendet på din blog.

Beskriv dig/dit brand med 3 ord og tilpas din blog så den bliver overskueligt og let genkendelig.

 

 

5. Skriv dit første blogindlæg

 

Planlæg dit første indhold

Nu skal du igang med at lave indhold til din nye blog. Det første du skal gøre er at skrive 3 artikler eller indlæg om dit emne. Artikler er dem dine læsere skal finde når de søger på Google på dit emne. Disse 3 blogindlæg skal i kombination beskrive de vigtigste elementer indenfor dit blogemne.

Det er nemmest at finde de gode emner at skrive om hvis du "kender" dine læsere godt. Brug lidt tid på at undersøge hvilke problemer dine læsere har. Spørg venner og familie - eller tjek facebookgrupper for din målgruppe. Facebookgrupper hvor folk stiller mange spørgsmål er altid en god måde at få inspiration til nye blogindlæg.

Planlæg dine 3 første - Hvad VIL du have at dine læsere først skal læse på din blog? Find overskrifter til dine 3 artikler og skriv ned i punktform hvad artiklerne skal omhandle.

Skriv første blogindlæg

Skriv om dit "vigtigste emne". En god hjørnestensartikel skal være velskrevet og velovervejet. Brug den tid det tager. Artiklen skal beskrive det problem du gerne vil hjælpe dine læsere med at løse. Artiklen bør være over 2000 ord (i WordPress kan du se ordoptælling i bunden af indlægget når du skriver det).

Guides og tutorials er gode som hjørnestensindhold. Artiklerne skal være gode og give alle dine bedste råd til dine læsere.

 

En god måde at finde inspiration til hvilket indhold du skal skrive, er at tage et kig på Google. Google dit emne og se hvad der kommer op - hvordan kan du gøre det bedre?

 

Hvis du har planer om at din blog skal omhandle flere emner, kan du med fordel lave hjørnestensartikler om hvert af emnerne. Overvej nøje hvilke emner der er dine vigtigste emner.

Skriv dine tre første blogindlæg!
 

Lav SEO på dine første indlæg

Nu har du lavet dine første og vigtigste blogindlæg. De bliver hovedindholdet på din nye blog, og i dine fremtidige blogindlæg, er det vigtigt at du linker til disse hjørnestensartikler så snart det passer ind. Du skal opbygge din interne linksstruktur på din blog - det er en del af det der hedder SEO - Search Engine Optimization. SEO er afgørende for hvordan dine blogindlæg bliver rangeret i en Google søgning. SEO er et meget komplekst emne, og jeg vil ikke komme ind på alle aspekter her, men du får de vigtigste begyndertips til SEO på din nye blog.

Hvis du har installeret plugin'et Yoast SEO er det nemt at komme igang med SEO for begyndere. Når du skiver dig indlæg, kan du længere nede på siden se en hjælp til hvordan du skal udforme dit blogindlæg for at de bliver SEO optimeret.

Indsæt links mellem dine hjørnestensartikler, og SEO optimer dem ved at bruge Yoast SEO plugin - få så mange grønne punkter som muligt.


 

6. Få trafik til din blog

Der er flere forskellige måder du kan få trafik til din blog på. Den vigtigste metode er, efter min mening, trafik fra Google. Det er gratis trafik, og består af folk der søger på Google efter nogle af de emner du skriver om. Dem vil du gerne have ind på din side. Derfor er det meget vigtigt fra starten af arbejde med søgemaskineoptimering, som vi også kalder SEO. Derudover kan du arbejde med at drive trafik ind på din side fra de sociale medier.

Google (og andre søgemaskiner)

Det vigtigste når vi snakker om at blogge, er at opbygge en organisk trafik fra Google. Der ligger rigtig meget i at søgemaskineoptimere dine blogindlæg, og du kan ikke lære det hele på en gang. Så tro mig når jeg siger, at det er noget du vil lære hen af vejen.

Det er vigtigt at du skriver om emner på din blog, som folk faktisk søger på. Derfor skal vi lave søgeordsresearch før vi går i gang med at skrive blogindlæg. Hvis du skriver om emner som igen søger på, ja så giver det heller ikke noget trafik ind på din side, som kan blive til læsere eller kunder i din forretning.

Er du klar til at lære mere om SEO? Læs mere om SEO for bloggere her.

Sociale medier

Du behøver ikke at være online på alle sociale medier lige fra begyndelsen, men det er en god ide at lave profiler på de største. Facebook, Instagram og Pinterest er de sider jeg synes du skal starte med. Du behøver ikke at arbejde på at få mange følgere alle steder, som udgangspunkt skal du være aktiv der hvor dine læsere er - det ved du måske endnu ikke hvor er, men det finder du ud af.

Mine erfaringer er at en Facebookside er nærmest obligatorisk og en Instagramkonto er vigtig hvis du blogger om noget visuelt som mode, make up, indretning, madlavning osv. En Pinterestprofil kan være rigtig god, især når du har noget indhold på din blog, som du gerne vil drive trafik til. Pinterest er desværre lidt undervurderet her i Danmark, og jeg synes du skal prøve at se det mere som en søgemaskine end som et socialt medie. Det er vigtigt at du er på Pinterest, men det er ikke helt så vigtigt i starten, så hvis du vil vente med den er det helt ok.

Lav en Facebookside til din blog, en Instagramkonto og evt. en Pinterestprofil - Husk at have genkendelighed igennem dine kanaler, brug samme brugernavn, billeder, farver, osv.


 

7. Begynd at tjene penge på din blog

Hvordan tjener man penge på en blog?

Der er mange metoder du kan bruge når du vil tjene penge på din blog. De 4 mest brugte er:

  1. Affiliate marketing – Sælg andres produkter og få en betaling for det
  2. Sponsoreret indhold – Lav samarbejder med virksomheder
  3. Reklamer – Vis reklamer på din blog for andre virksomheder
  4. Sælg egne produkter eller ydelser – Kan du hjælpe andre med noget, så kan du sælge det som en ydelse. Du kan også sælge e-bøger, online kurser eller andre digitale produkter.

Det skal du ikke bekymre dig så meget om nu her hvor du skal starte din blog, men det er godt at vide til senere.

Du kan evt. læse meget mere om det her: Hvordan kan man tjene penge på at blogge?

Er du klar til at tjene penge på din blog? Så er medlemsklubben Blog Som Business stedet for dig. Kom med i klubben her!

Hej, jeg er Tina

Her er min historie med blogging

Det er over 10 år siden jeg første gang satte mig ned og Googlede spørgsmålet “Hvordan starter man en blog?”. Dengang anede jeg ikke at jeg kunne tjene penge på det. Jeg gjorde det for at kunne dele mit håndarbejde og nogle enkelte madopskrifter. Hurtigt lærte jeg hvad blogging kan, og at der er en hel verden forbundet med det – blogverdenen.

Her mødte jeg andre skønne kvinder, og på trods af aldersforskel og at vi egentlig ikke havde andet tilfælles, så kunne vi samles omkring det at blogge. Siden er min skare af bloggerkollegaer vokset – og heldigvis for det! Det er nemlig guld værd med kollegaer online når man arbejder alene hjemme ved spisebordet.

I løbet af de sidste 10 år er jeg blevet uddannet civilingeniør, har fået 2 børn, en mand og en hund. Jeg er flyttet til den anden ende af landet i et lille hus i verdens mindste by i Sønderjylland. Alt har ændret sig på de 10 år – bortset fra min kærlighed til blogging. Blogging er nemlig stadig verdens fedeste form for online medie. Med en blog kan du undervise og underholde andre mennesker. Du kan få læsere der følger dig og stoler på dig, helt uden de har mødt dig. Du kan skabe et fællesskab omkring din blog med mennesker der har samme interesse som dig. Alt sammen online, så I behøver slet ikke bo tæt på hinanden. 

Jeg vil rigtig gerne lære dig alt det jeg selv har lært de sidste +10 år om blogging – Min helt store passion er nemlig at hjælpe andre i gang med deres egen blog! 

Det er målet med denne guide – at du får startet din egen blog og oplever hvor skøn blogverdenen er.