I dag har jeg besøg af en skøn mor her på bloggen. Hun er selvstændig, og har sin egen jordemodervirksomhed, hvor hun tilbyder forskellige former for privat jordemoderhjælp, og så består familien nu snart af 5 børn. 

Louise er en målrettet kvinde, og på trods af en voksende familie og hårde arbejdssituationer, har hun startet sin egen virksomhed. Ingenting står i vejen for Louise, og hendes drøm om at forbedre oplevelsen for gravide og fødende. Jeg må indrømme at jeg er lidt ked at, at jeg ikke kendte Louise da jeg skulle føde. Jeg tror at hun er en kæmpe hjælp for de gravide og fødende hun hjælper i sin virksomhed. 

Louises 3 bedste råd til dig der vil være selvstændig:

  1. Hav’ tålmodighed – det er nok min egen største udfordring.
  2. Tro på dig selv og dine evner indenfor dit område. Det kan være super opslidende, få bagland til at hjælpe dig med at huske på det.
  3. Nyd turen – også selvom det ikke går sådan om du havde tiltænkt eller planlagt. Vigtigst af alt, begå fejl – det lærer du af!

Mød Louise:

Jeg er i skrivende stund 33 år, mor til 4 børn (de to er mine egne biologiske, de to andre er min kærestes børn) og så venter jeg vores fælles første barn sammen.Jeg er uddannet jordemoder, derudover er jeg Can. Sand. I jordemodervidenskab og har en masse efteruddannelser i blandt andet smertevidenskab, baby- og børnebehandling (zoneterapi og baby massage), Mindful birth (fødselshypnose), obstetriskakupunktur, NADA øreakupunktur og sidst men ikke mindst bliver jeg færdig som sexolog til februar 2019.

selvstændig jordemoder

Jeg har altid vidst at jeg skulle være selvstændig

Min vej til en karriere som selvstændig jordemoder, har været en langsommelig affære (i hvert fald ud fra min utålmodighedsbetragtning). Som ganske ung, har jeg altid vidst, at jeg skulle være chefen i min egen virksomhed. Men på det tidspunkt var jeg slet ikke klar over, hvilken vej jeg skulle gå. Senere hen, efter teknisk gymnasie, fødte jeg min første søn i en alder af 22. Undervejs igennem graviditeten, tænkte jeg at det der jordemoder-noget lød spændende.

Det skal lige siges at jeg her havde forestillet mig, at jegskulle være ingeniør – så lidt af et karriereskifte pludseligt. Efter barslen med min første søn søgte jeg ind på jordemoderstudiet og fik en plads. Efter 3,5 år blev jeg bachelor og fødte kort efter min anden søn. Livet som småbørnsmor var hårdt, parforholdet med min nu eksmand holdt ikke til det (Jeg forlod ham ikke kun fordi småbørnslivet var hårdt, men også af andre grunde).

Det første jordemoderjob

Efter en flytning fra Dragør til Varde, fik jeg endelig job som jordemoder. At arbejde som jordemoder var fantastisk, de familier hvor jeg fik lov til at være en del af deres tilblivelse af en familie var ubeskriveligt. Men det var også knoklearbejde. På dette tidspunkt var min yngste søn 1 år gammel og min ældste søn var 5 år. Min far var supereminent til at hjælpe med at passe drengene når jeg var afsted på aften-/natte-/døgnvagter.

Jeg havde det første år i min karriere ingen bil, det betød at jeg tog toget fra Varde til Herning (og retur igen), men det betød også at jeg ikke kunne møde i en morgenvagt uden at overnatte hos en veninde i Herning, fordi toget ikke kørte tidligt nok. Ligesom jeg måtte vente 1,5 time efter nattevagterne på at toget kørte hjemover, samt at jeg måtte vente i Skjern i 1 time på at toget på forbindelsestoget fortsatte videre mod Varde.

selvstændig jordemoder

Ingen sommerferie med børnene

Det levede jeg i, i 4 måneder. Derefter fik jeg et vikariat i Esbjerg henover sommeren. Det betød at jeg ingen sommerferie havde med børnene, udover en weekend i september. En ven jeg havde meget kær, havde hjulpet mig med at få et sommerhus ret billigt. Men jeg ville arbejde, jeg ville ikke være ”en af de der dagpengemodtagere, senere hen kontanthjælpsmodtagere, som blot brokkede sig over at de ikke havde særlig mange penge”.

Dette på trods af, at mine udgifter til en barnepige om aften/nattengjorde, at jeg i princippet havde samme rådighedsbeløb som hvis jeg sad hjemme. Efterhånden som jeg fik mere netværk i Varde igen, benyttede jeg mig mere af barnepiger, da min far ikke helt kunne holde til børnepasning om natten og selv skulle op på job næste dag. Drengene så deres far hver anden weekend, i disse weekender fik jeg efterhånden skemalagt mit arbejde så jeg havde dobbeltdøgnvagt torsdag og fredag og sluttede af med en nattevagt om lørdagen.

Jeg måtte fravælge familiefester til fordel for arbejdet

På den måde fik jeg mere frihed til at kunne være sammen med drengene på andre tidspunkter. Det var et valgt jeg tog, men kostede faktisk også en del socialt liv. Især familie forstod ikke princippet i det. Men igen, de havde deres kernefamilie, og havde aldrig stået i en situation at skulle fravælge en familiefest til fordel for arbejde (som jo i min optik var et tilvalg for at få frihed med mine børn, det vil sige; jeg gjorde det udelukkende for mine drenges skyld).

selvstændig jordemoder

Et hårdt vikariat i Norge

Efter et par forlængelser af mine vikariater, blev det ikke til mere arbejde i Esbjerg. På det tidspunkt havde jeg søgt om norsk autorisation (garanti for gennemført uddannelsesniveau og kompetencer) og fået det. Derefter fik jeg mulighed for at blive vikar i Norge. Den første sommer, mens drengene var på sommerferie hos deres far, var jeg afsted i Ålesund og efterfølgende periode i Stavanger. Det betød at jeg det første år var afsted hver anden weekend svarende til når deres far var sammen med den henover sommeren.

Selvom man måske skulle tro at det var fint nok, så var det usandsynlig hårdt. At tage til et fremmed sted, blive lært op på 4 timer og få vist at ”her laver vi kejsersnit, hvis du skal ned og hjælpe med det”, nyt sprog (selvom det norske selvfølgelig ligner det danske ret meget), finde vej fra flypladsen til hospitalet, flyrejsen og at have nattevagt og derefter flyve direkte hjem efterfølgende og være sammen med drengene. Du må endelig ikke forstå det som brok, blot at det var de vilkår jeg havde.

I mellemtiden havde jeg en sen aften søgt ind på kandidatstudiet i Jordemodervidenskab. En plads jeg fik besked ret sent om, pga. en fejl. Det betød at jeg havde ca. 2 uger til at gør alt klar (mens jeg opholdt mig i Norge noget af tiden) inden jeg skulle starte studiet op. Det betød indkøb af bøger, ansøgning om kørselsordning (studiet lå i Odense), finde sammenhæng i studiedage og pasning af drengene.

Kandidatstudie og jordemodervagter i weekenden

Samme dag jeg startede studiet op, fik jeg en opringning fra vicechefjordemoderen i Herning/Holstebro, om at de manglede en fast jordemoder i Holstebro, om det var noget for mig. Vi blev enige om at jeg kunne tage lidt ekstra vagter hist og pist. Som endte med at være hver anden weekend når drengene var hos deres far. Det gav lidt økonomisk råderum mens jeg var på SU. Samtidig fik jeg også en smule socialt liv tilbage, for pludselig kunne jeg ikke længere bare begrave mig i arbejde når børnene var hos deres far.

At føde børn skal ikke være forbundet med frygt

Et halvt år inde i studiet, opstartede jeg min virksomhed ”Mama’s House”. Det gjorde jeg ud fra en ideologi om, at jordemoderhjælpen kunne gøres meget bedre. I løbet af min korte karriere som jordemoder, var jeg blevet meget opmærksom på, hvor lidt autonomi en fødende kvinde egentlig havde. Alt for ofte fik jeg en fornemmelse af, at det at føde et barn var beslægtet så meget med frygt. Det var også her jeg indgik i et samarbejde med en ekspert i migræne og kost, så vi udgiver en bog om emnet til foråret 2019.

Det ville jeg gerne gøre noget ved! Derfor gav det også god mening at opstarte en blog, hvor jeg kunne blogge om alt mellem graviditet, fødsel og barsel. Altid med et perspektiv der hedder, at ”less is more” (hvilket også er den livsstil jeg selv lever). Derfor giver det også meget fin mening, når jeg nu skal have morrollen for det femte barn i familien. Min nye kæreste mødte jeg for lidt over 1 år siden.

selvstændig jordemoder

Gravid på kun 14 dage

Vores to små familier er som de fleste andre sammenbragte familier, men jeg synes nu alligevel at vi finder takten og tonen sammen. Jeg opdagede graviditeten ret hurtigt, og vi blev også gravide ret hurtigt.

Faktisk fulgte jeg det online kursus, jeg har lavet med en kostvejleder. Efter kun 14 dage var der plantet en lille spire i mig. Det var jo usædvanlig, men alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke på, at alt det vi gør i vores hverdag påvirker vores evne til at blive gravide meget. Derfor har du også muligheden for, at tilmelde dig mit minikursus ”Den gravide jordemoders 7 bedste råd til at blive gravid”. 

Er du klar til at give dig i kast med Louises minikursus med 7 gode råd til at blive gravid? Så kan du tilmelde dig hendes nyhedsbrev og modtage de 7 råd direkte i din indbakke. Tilmeld dig her

Har du lyst til at være den næste selvstændige mor der gæster bloggen her? Så send mig en mail på tina@blivmorblogger.dk