Boganmeldelse: Feminin business med maskulint drive

REKLAME – Bogen er modtaget som et anmeldereksemplar

Forfatter: Dorte Lytje
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelsesår: 2019

Anmeldelse af feminin business med maskulint drive af dorte lytje

Jeg har været så heldig at få lov at kaste mig over Dorte Lytjes bog “Feminin business med maskulint drive” – en bog jeg længe har haft lyst til at læse, og sommerferien blev min redning. Ikke at jeg brugte hele sommerferien på bogen, jeg slugte den faktisk på kun 4 dage.

Jeg kendte Dorte i forvejen, altså ikke kender som i den traditionelle forstand, men altså jeg følger hendes blog og liker hendes posts på de sociale medier og den slags. Faktisk var hun en af de første danske kvinder jeg stødte på, da jeg selv kastede mig ud i alt det her med online kurser, markedsføring og medlemsklubber. Derfor var jeg specielt interesseret i at høre om hendes rejse til der, hvor hun er idag. Fordi jeg på mange måder står et sted på en af de veje eller stier som Dorte tidligere har gået på. Ikke at jeg vil gå direkte i hendes fodspor, men kan hun vise mig noget af vejen eller måske tegne et imaginært kort, ja så lytter jeg gerne!

Undskyld, taler du om mig?

Jeg måtte stoppe op da jeg nåede side 25, jeg blev ærlig talt helt i tvivl om det var mig selv der var beskrevet i bogen. En introvert og yderst hårdtarbejdende pige, der ikke altid føler sig forstået af omverden.

“Du er godt nok heldig at du kan leve sådan som du gør, Tina!”, er en sætning jeg hører igen og igen. Præcis som Dorte også beskriver det. Og min reaktion er igen den samme – “Ja tak, jeg er meget taknemmelig for min livsstil”. Pis og papir! Det har nemlig ikke noget med held at gøre! Hverken i mit tilfælde, i Dortes, eller i størstedelen af de andre iværksætteres.

Jeg arbejder lige nu hårdere og mere end mange andre jeg kender (ikke at det er noget kvalitetsstempel, og jeg arbejder også på at arbejde mindre). MEN! Jeg er ikke nået hertil hvor jeg er idag udelukkende med held. Ja det kræver held, men det kræver også at man bliver ved med at være der hvor heldet rammer, og rejser sig igen når det ikke gør.

Feminin vs maskulin energi i din virksomhed

Noget af det der virkelig er fedt ved denne bog, er at den er så hångribelig. Den er bygget op omkring begreberne feminin og maskulin energi, og beskriver hvordan man skal bruge både det feminine gear og det maskuline gear for at skabe en succesfuld virksomhed, hvor man har både hoved, krop og sjæl med.

Helt kort kan den feminine business beskriver som der hvor du har dig selv med. Hvor du følger din mavefornemmelse og har styr på din work-life-balance. At du tror på dig selv, og handler med hjertet.

Den maskuline business hander derimod om (som Dorte selv skriver) Get (sh)it done! Ikke så meget pis, bare benene på nakken (og hovedet under armen) og afsted.

Der er forskellige faldgrupper og faresignaler alt efter om du køre i det ene eller det andet gear. Kører vi udelukkende i det maskuline gear, kan resultere i stress og ubalance i privatlivet, mens en business i feminint gear kan ende ud i tomme drømme, undskyldninger og overspringshandlinger.

Dorte beskriver rigtig fint i bogen hvordan hun startede i det maskuline gear, senere skiftede til det feminine gear, og nu kører hun med en form for automatgear, der skifter mellem de to tilgange og giver hende en balance der har resulteret i en sund business.

En stol med fire ben

Dorte har skabt en model hun kalder feminin business chair – en model med en stol der har fire ben, og som alle skal være til stedet for at stolen ikke vælter. De fire ben er – authenticity, balance, celebration og drive. 4 grundelementer som skal være tilstede i virksomheden for at have en sund business hvor du kan trives og samtidig tjene penge.

4 elementer der alle sammen giver rigtig god mening for mig, men som jeg også er klar over at jeg ikke altid er lige gode til at tage vare på, måske der det derfor min stol af og til vakler..

En øjenåbner for mig som selvstændig

Jeg har igennem bogen fået øjnene op for mange nye aspekter af det her med at drive en business. Vigtigst af alt er “Jeg er ikke min business – jeg har en business!” For mig flyder tingene ofte sammen.

Jeg var ikke i tvivl om hvor på Dortes feminin-maskulin-skala jeg selv ligger, da jeg læste bogen. Jeg er nok drevet at så meget maskulin energi som overhovedet muligt. Jeg vil hellere end gerne ofre morgenbad og morgenmad, så jeg kan arbejde så meget som muligt på min virksomhed, og fjernsynstid med manden om aftenen er nærmest ikke eksisterende mere.

Jeg har kastet mavefornemmelsen væk – jeg arbejder kun med min fornuft, og jeg kan godt mærke hvor jeg er på vej hen. Det er ikke et sted jeg har lyst til at være.

Derfor kan jeg nu med Dortes vejledning igennem bogen sige at jeg vil prøve at skrue op for den feminine energi. Prøve at mærke efter og være tilstede. Finde en sund balance, og skabe en mere holdbar situation for mig selv og min familie.

En bog alle kvindelige iværksættere burde læse

Jeg er meget glad for at jeg har læst bogen. Jeg er sikker på jeg vil læse den igen. Alle der arbejder som selvstændige iværksættere vil med sikkerhed have glæde af at læse Dortes erfaringer og gode råd. Bogen er nemlig fyldt med personlige fortællinger om både de gode og hårde stunder – for sådan nogen er der altså altid. Også selvom man arbejder for sig selv og med sin passion.

Follow:
Tak fordi du deler!

2 Comments

 1. 16. august 2019 / 8:56

  Hej Tina
  Jeg har selv æren af at skulle anmelde Dorte Lytjes bog. Den er lige ankommet og jeg glæder mig SÅ meget til at læse den. Nu hvor jeg har læst din anmeldelse, glæder jeg mig endnu mere.
  Det at være selvstændig er en meget svær ballance gang. Folk der ikke selv er i det, kan ikke forstille sig hvordan det er. Derfor møder man også mange “fordomme”. Hvilket så gør det endnu sværre når man knokler r.. ud af bukserne.
  Jeg synes du gør et super flot arbejde. Det er nogen rigtig flotte sider du har lavet og sammen med din makker👌
  Rigtig god weekend 🙌

  • Tina Westergaard
   Forfatter
   18. august 2019 / 11:14

   Hej Michala
   Tak for din kommentar, det gør mig så glad at du kan lide det jeg laver. Tak!
   Du kan godt glæde dig til bogen. Jeg kom igennem den på få dage, jeg elsker virkelig at høre fra andre der arbejder på samme måde og bliver så inspireret af det.
   Fortæl endelig hvad du synes om bogen når du kommer igang med den.
   God weekend til dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *