Vælg en side

Skal du i gang med at lave din første blog, så overvejer du måske om du skal købe dit eget domæne eller benytte dig af et af de gratis tilbud der findes, om at blive en del af et såkaldt blognetværk.

Der findes mange forskellige eksempler på danske blognetværk, og det kan jo umiddelbart lyde fristende at starte en blog gratis og nyde godt af blognetværkets trafik, men du skal måske alligevel overveje din beslutning en ekstra gang, inden du tilmelder dig sådan et netværk for bloggere.

blognetværk

Hvad skal du vælge? Eget domæne eller blognetværk?

Det er selvfølgelig helt op til dig hvad du vælger at gøre i sidste ende, men jeg vil i dette indlæg prøve at vise dig hvad du går ind til hvis du vælger det ene eller det andet. Der er nemlig en masse retningslinjer og praktiske ting, som man måske ikke er helt klar over når man starter ud.

Jeg giver dig herunder nogle fordele og ulemper ved de 2 valgmuligheder, og så håber jeg at du bedre kan træffe din beslutning på baggrund af det. For mig at se, er beslutningen ikke svær at træffe!

Læs også: Hvad er domæne, hosting og bloggerplatform?

Fordele ved et blognetværk

Teknisk hjælp

Hvis du virkelig ikke er spor teknisk eller ikke har lyst til at sætte dig ind i teknikken, så kan du få hjælp i et blognetværk. Jeg vil dog påstå, at alle kan lære at lave en WordPress blog på eget domæne hvis man gider bruge lidt tid på at sætte sig ind i det, og for eksempel følge mine guides.

Trafik

Hvis du vælger at blogge på et af de store netværk, kan du være heldig at få noget trafik fra deres forside ind på din blog. Det kan derfor virke nemmere for nye bloggere at komme i gang på denne måde, men du skal huske at denne trafik ikke er din egen, og du kan faktisk ikke bruge den til ret meget på en “lånt” blog.

Ulemper ved et blognetværk

Netværket ejer din blog

Hvis du har bloggen tilknyttet et blognetværk, har de ejerskab over bloggen. Du er ikke selv herre over bloggen, og den kan i realiteten lukke ned i morgen uden at du kan gøre noget ved det.

Netværket har rettigheder over alt dit indhold også dine billeder

Alt hvad du laver på din blog, og alt hvad du uploader har blognetværket rettighederne til. De kan derfor bruge alle dine billeder, tekster, ideer, koncepter.. ja alt hvad du skriver om, og du giver dem faktisk også tilladelse til at bruge det i andre sammenhænge.

Du har ikke lov til selv at lave samarbejder med virksomheder

Når du er i et netværk må du oftest ikke selv forhandle samarbejder med virksomheder til din blog. Det gælder i mange tilfælde også for dine sociale medier. Du binder dig altså til at lade netværket stå for alle sponsorerede aftaler og alle betalte samarbejder. Det vil sige, at du kun får en minimal del ud af disse samarbejder, resten går til netværket. Derfor er det meget svært at tjene gode penge på en blog i et blognetværk.

Du må ikke bruge affiliatelinks

Mange netværk har et forbud mod at bruge affiliatelinks i dine blogindlæg. Her kan du også miste en stor potentiel indtægskilde på din blog, hvis du vælger at starte den i et blognetværk.

Det koster stadig penge hvis du vil have dit eget domæne

Hos blognetværkene kan du få en gratis blog på deres domæne. Hvis du vil have dit helt eget domæne koster det stadig penge, også selvom du har din blog igennem et blognetværk.

Hvor skal jeg starte min blog?

Som du nok kan læse, så overstiger ulemperne de få fordele der er. Min helt klare holdning er: Hvis du vil have en blog du kan tjene penge på, så skal du lave en blog på eget domæne og selv stå for at finde din hosting af bloggen. Det er ikke svært – Her kan du læse min guide til at starte din egen blog på eget domæne.

Hvis du kun vil blogge for sjov, aldrig tjene penge på det, og vil være sikker på ikke at lave kludder i det tekniske, så kan du vælge et blognetværk. Blognetværk er kun for hobbybloggere, der ikke vil tjene penge på hverken deres blog eller deres sociale medier. Husk derudover at du giver blognetværket rettighederne over alle dine billeder og dit indhold!

Min anbefaling er: Blog på eget domæne og køb eget webhotel – Se her hvordan!

Nu er det din tur – Hvor blogger du og hvorfor?