Hvad er en blog? Og hvorfor skal du starte en?

blogging level 1
Hvad er en blog

Hvad er en blog egentlig? Du har helt sikkert hørt ordet før, men måske er du nysgerrig på hvad det egentlig betyder, og hvordan du kan bruge en blog. Alt det og meget mere kan du læse om her på siden, hvor jeg vil gøre dig klogere på begrebet.

Definition – Hvad er en blog?

En blog er en del af en hjemmeside, hvor man skriver små artikler – såkaldte blogindlæg – som bliver vist på bloggen.

En blog kan bruges på flere måder, det kan enten være en personlig blog hvor du skriver om et bestemt emne eller dit liv generelt, eller det kan være en kommerciel blog, der forsøger at promovere et specifikt produkt eller en service for din virksomhed.

Vi skelner derfor typisk i mellem en personlig hobbyblog og en kommerciel blog.

Der er flere karakteristika, du kan holde øje med når du kigger efter blogs.

På blogindlæg findes man oftest et kommentarfelt i bunden af siden, og her kan man stille spørgsmål til indholdet i blogindlægget, eller komme med sin egen mening på emnet. En blog er altså også en platform for kommunikation mellem læseren og bloggeren.

I blogindlæg vil du også ofte opleve at bloggerens personlige meninger, holdninger eller tone-of-voice skinner igennem. Her er det faktisk både acceptabelt og forventeligt at man skriver lidt mere personligt og direkte, i modsætning til journalister på større medier, der ofte skal skrive mere objektivt.

En blog har også en specifik opbygning og struktur. Den vil bestå af flere blogindlæg, som er organiseret i forskellige kategorier og måske underkategorier. Typisk vil en blog være opbygget omkring et specifikt emne eller en niche, men der findes også livsstilsblogge, hvor der skrives om alt mellem himmel og jord.

Hvad er en blogger?

Personen der driver bloggen kaldes for en blogger. Det kan enten være en blogger, der blogger for at have et kreativt fristed og som ingen kommerciel interesse har, altså en person der blogger på hobbybasis.

Der findes også professionelle bloggere, der arbejder på deres blog for at tjene penge på den eller sælge deres ydelser eller produkter, til de læsere der finder frem til deres blog.

Hvad betyder ordet blog?

Ordet blog var oprindeligt en sammentrækning af ordene web og log, altså en slags online logbog. Der er ikke mange der bruger ordet weblog mere, og langt de fleste er i dag kendte med ordet blog.

Historien bag blogs

De første bloggere startede i 1990'erne med blogs som en slags personlig dagbog, hvor de kunne dele deres liv med andre online. Sådan startede fænomenet også her i Danmark, og sådan fortsatte det faktisk ret længe. 

Den personlige hobbyblog findes stadig i dag, stort set i sin oprindeligt form, men dét der har ændret sig, er at mange nu også bruger blogs i kommercielt henseende.

Både fordi mange hobbybloggere efterhånden fandt ud af at de kan gøre deres hobby til en forretning de faktisk kan leve af. Ja, lige som jeg selv har gjort.

Men også fordi mange virksomheder har fået øjnene op for hvordan de kan bruge en blog til at øge deres synlighed online og bruge deres blog til både at generere trafik, læsere til deres nyhedsbrev og sælge deres produkter og ydelser.

Blogs var også startskudet til det vi i dag kender som influencere. De første influencere var bloggere, og brugte deres blog-platform til at nå store læsergrupper. Det fandt virksomhederne hurtigt ud af at de kunne tjene penge på. Bloggerne kunne nemlig fange og influere målgruppen, på en mere ægte og unik måde. Bloggen har altså også givet os en helt ny type online kommunikation og nye marketingsstrategier at forholde os til.

Hvorfor starte en blog?

At være blogger kan let komme til at lyde som et luksuriøst og nemt liv, med let tjente penge. Lad os aflive den myte med det samme!

Der er gode penge at tjene på en blog, men du kommer ikke sovende til dem, og slet ikke fra den ene dag til den anden. Som med alle andre virksomheder, tager det tid at opbygge en blog-virksomhed og en rimelig indkomst. Dog er det billigere at starte en blog end så mange andre typer af virksomheder, da du ikke har udgifter til fysiske produkter eller andre dyre udgifter forbundet med din opstart.

En blog kan give dig rigtig mange gode ting. De fleste starter en blog, fordi de har noget de gerne vil dele med omverden. Det kan være opskrifter, undervisning eller deres liv helt generelt. Med en blog kan du dele alle dine ideer, opbygge en følger-skare af interesserede læsere, og tjene penge, der kan hjælpe dig med at udleve dine drømme. Hvad enten det er mere tid med familien eller økonomisk råderum til at rejse mere.

En blog er din helt egen! Det er dit personlige rum på nettet, hvor du bestemmer alting. Du kan gøre som du vil, udleve alle dine kreative fantasier, og bruge din viden til at skabe noget værdifuldt, der kan hjælpe andre. Du kan også bruge din blog som platform til at opbygge et forhold til andre mennesker online, en blog kan være starten på et helt fællesskab af personer med samme interesse som din.

Forskellige typer af blogs

For at få succes med din blog, kan det være en god ide at vælge en niche eller et specifikt emne du skriver om. Det vil gøre, at dine læsere vil komme tilbage til din blog igen og igen, når du har ramt den rigtige målgruppe. En blog omkring alt mellem himmel og jord vil have svært ved at holde på trafikken, og svært ved at opnå “ekspert-status”.

Der findes uendeligt mange genre af blogs, her er nogle af dem:

 • Morblogs
 • Madblogs
 • Modeblogs
 • Fitnessblogs
 • Livsstilsblogs
 • Rejseblogs
 • Business blogs
 • Og mange flere...

Hvor lang tid tager det at drive en blog?

Der er ikke nogen færdig opskrift på, hvordan man skal drive sin blog. Nogle bloggere driver “bare” deres blog for sjov, og laver nye indlæg når der er tid i kalenderen. Andre er mere strategiske, og laver nyt indhold ugentlig, ja nogle sågar dagligt.

Du kan altså starte en blog uden at lægge et fast antal timer i den om ugen, men hvis du vil drive din blog som en forretning og tjene penge på den, anbefaler jeg at du sætter min. 8 timer af til den om ugen. Skip Netflix et par aftener, og så finder du hurtigt tiden til at blogge. Du får tilmed meget mere energi af at blogge, end af at ligge på sofaen og spise chips.

Kan man tjene penge på en blog?

JA! Der er masser af penge at tjene online, men du får ikke del i dem uden at lægge hårdt arbejde i din blog først.

Blogging er ikke en Get rich quick-metode – det kræver arbejde, tid og masser af tålmodighed!

Du skal ikke tro at du tjener penge fra dag 1, men de fleste kan tjene penge indenfor de første 6 måneder eller 1-3 måneder hvis du er meget målrettet og ved hvad du skal fokusere på.

Hvordan kan jeg tjene penge på min blog?

Der findes flere metoder du kan bruge til at tjene penge på din blog på. Her er de mest brugte:

 1. Affiliate marketing – sælg andres produkter og få en betaling for det
 2. Sponsoreret indhold – lav samarbejder med virksomheder
 3. Egne produkter – Sælg e-bøger eller online kurser
 4. Reklamer – Vis reklamer på din blog for andre virksomheder

Læs mere: Hvordan kan man tjene penge på at blogge?

Hvad skal jeg bruge af udstyr for at starte en blog?

Du behøver ikke det helt vilde udstyr for at komme i gang med din blog. Hvis du har en computer er du godt stillet, her opretter du nemmest din blog, og laver selve layoutet.

Hvis du ikke har en computer kan du også blogge fra din telefon eller din tablet, der findes apps du kan installere og blogge fra når du er klar. Så kan du altid arbejde på din blog når du har tid, lige meget hvor du er.

Hvad koster det at starte en blog?

En blog er en billig forretning at starte i forhold til mange andre. Der er ikke mange udgifter til opstarten. Jeg anbefaler altid at du starter din blog på dit eget domæne og køber hostingen selv, fremfor at vælge at blogge gennem et blognetværk. Særligt hvis du har intentioner om at tjene penge på din blog!

Med min rabatkode i mit minikursus er du i gang for under 300 kr for det første år!

Få mit minikursus "Opret din blog" til 0 kr og kom i gang med det samme!

Hvad koster det at drive en blog?:

Det koster også et lille beløb årligt at drive din blog. Årligt skal du betale for fornyelse af domæne og hosting. Du skal dog ikke betale oprettelsesgebyr igen, så de efterfølgende år bliver billigere end det første.

Du behøver ikke andet end domæne og hosting for at drive din blog, men jeg anbefaler dig at sætte penge af til at opbygge din emailliste og drive dit nyhedsbrev, da det er den vigtigste investering du kan lægge i din blog.

 Vil du starte din egen blog, så tilmeld dig med din email-adresse, og få minikurset “Opret din blog” for 0 kr!

 

 Ny blogger?

Lær hvordan du opretter din blog og installerer WordPress med mit videokursus "Opret din blog". Det koster 0 kr når du tilmelder dig mit nyhedsbrev.

Når til tilmelder dig, accepterer du cookie- og privatlivspolitik

Flere blogindlæg du måske vil synes om

8 SEO-Værktøjer for begyndere

Aug 29, 2023

Forskellen på Sider og Indlæg i WordPress

Aug 15, 2023

Kom i gang med Chat GPT

Jun 15, 2023