Vælg en side

Endnu en gang har bloggere og influenter fået lidt spalteplads i medierne. Det er ikke altid for gode ting når det sker, men lige præcis dette emne er et der ligger mig meget på sinde.

Læs også: Unge bliver betalt i juice og shampoo

Det handler nemlig om at nogle bloggere og influenter bliver betalt i produkter af virksomheder, for det reklamearbejde de gør for dem. For let’s face it, det er et stort arbejde at lave en god reklamekampagne, hvad enten det er på en blog, en IG-profil eller i et magasin. Det kræver så meget af influenten at lave en god kampagne, og nogen virksomheder tror stadig at de kan slippe af sted med at sende et par gratis produkter afsted, og så er det arbejde betalt.

MEN.. Influenter skal (som alle andre her i landet) betale skat af deres indkomst – herunder også værdien af shampooer, kaffe, solbriller og hvad posten ellers afleverer “gratis” på hjemmeadressen. Det betyder at INGENTING er gratis at modtage. Du kommer altid til at betale skat af værdien, og derfor bliver det en reel udgift for dig at reklamere for virksomhedens produkt.

Det er den ene side af sagen her, men det er egentlig ikke den mest problematiske side for mig. Det er nemlig influenternes ansvar at sætte sig ind i reglerne, og de er altid velkomne til at takke nej til et samarbejde med en virksomhed. Det har jeg selv gjort de fleste af de gange jeg er blevet kontaktet om “gratis” produkter. Hvis de takker ja, så er det deres eget ansvar at opgive indtægten til skat. Så er det vist på plads.

Den allerværste del af det her, og noget som jeg ser igen og igen er, at mellemænd udnytter bloggerne. Ja jeg synes det er decideret udnyttelse, når mellemmænd får bloggere til at reklamere for produkter og så kun giver dem produktet, mens mellemmanden selv tager en kontakt betaling for opgaven.

Det er klart at bloggernetværk også skal tjene penge for at kunne løbe rundt, men det skal da ikke være på bekostning af bloggerne. De kunne da i det mindste give bloggerne en bid af kagen.

Kender du forresten det der tømmerfirma hvor alle tømmersvende arbejder gratis for at bygge et nyt hus. Huset skal stå skarpt, det skal være moderne og godt håndværk. Sådan et hus er dyrt, og selvfølgelig betaler familien tømmerfirmaet for at få deres nye hus. Tømmersvendene der har bygget huset får ikke løn, MEN de må gerne tage gratis skruer med hjem.. Hvis de altså betaler skat af dem.. Nej vel.. ? Det gør jeg fandme heller ikke!

Så det er nu vi influenter må stå sammen! Lad os huske vores værd, og lad os sige nej tak til at betale for virksomhedernes reklamekampagner på de sociale medier. Jeg ved ikke med dig, men jeg kan ikke betale min husleje i ansigtsmasker og sommerkjoler..

Er du nogen sinde blevet kontaktet af en virksomhed, der ville have dig til at lave reklame mod at du fik et “gratis” produkt?