Vælg en side

Disse tips er gode hvis man junglerer med mange forskellige opgaver i sit arbejds- og privatliv. De kan bruges hvad enten du arbejder hjemmefra eller et andet sted, men er især brugbare hvis du arbejder hjemme. Arbejd effektivt og være mere produktiv – det sparer dig for lange arbejdsdage og giver mere frihed til familien.

arbejd effektivt

Det kan nemlig være svært at arbejde hjemme. For det første er hjemmet fuld af distraktioner, og derudover er der altid 1000 ting der skal laves i hjemmet såsom vasketøj, madlavning eller rengøring. Det er nemt at falde i et ueffektivt arbejdsmønster hjemme, enten fordi man multitasker sig igennem rigtig mange opgaver eller fordi man simpelhen bliver distraheret hele tiden.

Hvis du arbejder med at blogge, eller mange af de andre job du kan lave online hjemmefra, så vil du med sikkerhed have rigtig mange ideer og opgaver du skal udføre for at komme videre i dit arbejde. Det kan være svært at strukturere dine opgaver, og finde de opgaver der er mest vigtige. Med andre ord skal du have styr på dine prioriteter for at kunne arbejde effektivt og være produktiv i din dagligdag.

Vil du se hvordan du hurtigt kan starte din egen blog? Så klik her

Prioriter dine opgaver i 2 simple trin

Jeg prioriterer og planlægger mine opgaver en gang om ugen. Typisk søndag aften eller mandag morgen. Jeg er meget glad for at vide hvad jeg skal gå igang med som det første om morgenen, og derefter synes jeg det er fantastisk at planlægge ugens opgaver søndag aften.

Skriv alle ugens opgaver ned

Det første du skal gøre er at skrive alle ugens opgaver ned. Du kan gøre det på et stykke papir eller på post-it notes, alt efter hvad du foretrækker. Vigtigst af alt er, at du får alle opgaverne med – store som små.

Prioriter dine opgaver i Eisenhower’s matrix

I matrix’en ser du 4 forskellige kategorier som du kan opdele dine opgaver i.

arbejd effektivt

Important and urgent: Ugens vigtigste opgaver, som du skal lave først.

Important and less urgent: Vigtige opgaver, men som ikke haster meget. Disse opgaver skal planlægges i løbet af ugen.

Less important and urgent: Uddeleger disse opgaver til andre, og få dine hænder fri til de vigtige opgaver.

Less important and less urgent: Lad være med at lave dem – meget simpelt.

Nu plotter du alle dine opgaver ind i de kategorier de passer ind i. Herefter er du klar til at planlægge din uge. Start med at vende dit øje mod kategorierne ud for important. Det er disse opgaver du skal have ind i din ugeplanlægning. På ugens første dag (og gerne så tidligt på dagen som muligt) skal du lave så mange som muligt at opgaverne fra Important and urgent. Du må tage næste dag i brug også hvis du har mange vigtige opgaver.

Når du har planlagt alle de vigtige opgaver der haster, så går du videre til de vigtige opgaver der ikke haster. Jeg tildeler alle mine opgaver en specifik ugedag, så jeg er sikker på at jeg får alle opgaver med i løbet af ugen. Når alle dine opgaver har fået en ugedag, så er du klar til at gå igang med at arbejde.

Jeg arbejder nemlig ud fra talemåden “What gets schedueled gets done!”. Hvis det ikke står i min ugeplan med en fast dag og tidspunkt, så bliver det stort set aldrig lavet.

Efter hver endt arbejdsdag kigger du på din planlægning – nåede du alle opgaver? Hvis der er nogle du ikke fik lavet, så se på dem igen – er de stadig vigtige, og haster de? Så må du starte med at udføre dem på næste arbejdsdag. Haster de ikke så meget, så tildel dem en ny ugedag i din plan, er de ikke vigtige længere, så uddeleger eller slet opgaverne.

Har du andre tips til at prioritere dine arbejdsopgaver? Del dine erfaringer i en kommentar herunder!