Når man er selvstændig og arbejder hjemme kan det nogen gange være en udfordring at arbejde effektivt. Man vil gerne nå så meget som muligt på kortest muligt tid, så der er mere tid til familien, og samtidig er arbejdsdagen fuld af distraktioner. Her får du mine 9 bedste tips til at arbejde effektivt og få mere for hånden. Det er tips som især gælder hvis du arbejder hjemme, men alle uanset hvor de arbejder kan bruge disse råd. Brug dem du kan, og tilpas dem så de passer til din arbejdssituation.

arbejde effektivt

Tips til at arbejde effektivt

Skab et godt arbejdsmiljø

Det er vigtigt at din arbejdsplads giver dig god energi og de bedste forudsætninger for at arbejde effektivt. Du bør sikre at din arbejdsplads har adgang til dagslys, arbejd gerne tæt på et vindue. Gør noget ud af at indrette dit skrivebord, og sørg for at rydde det op hver dag når du er færdig med at arbejde. Herudover skal du sikre at du har en god temperatur i det rum du arbejder i, du må ikke fryse eller have det for varmt. Brug lidt tid på at skabe en god atmosfære når du skal arbejde. Tænd lys, sæt musik på og lav en kop kaffe, hvis du også har brug for din koffein om morgenen, det har jeg i hvert fald.

Pas på dig selv

At arbejde effektivt betyder ikke at du skal arbejde mere, tvært i mod. Brug noget tid på at tage dig af dig selv. Spis sund hjemmelavet mad, og pas godt på din krop ved at dyrke motion dagligt, og få masser af frisk luft. En gåtur midt på dagen kan virkelig give et energiboost. Drik rigeligt med vand, gerne 2 liter eller mere om dagen. Prioriter fysisk og psykisk velvære for at give dig selv de bedste vilkår for at arbejde mest effektivt.

Stop med at multitaske

Selvom kvinder har et ry for at være gode til at multitaske, så er det virkelig en dårlig ide når vi snakker om at arbejde effektivt. Glem alt om multitasking og fokuser på en opgave af gangen! Det kan især være en udfordring når man arbejder hjemme, der er altid vasketøj der skal lægges sammen eller en opvaskemaskine der skal tømmes, men prøv at glemme disse ting når du arbejder. Planlæg dine opgaver, og fokuser på én opgave af gangen. Det er det allermest effektive! Det leder os videre til næste punkt.

Prioriter dine opgaver

For at arbejde effektivt, er det vigtigt at du har en plan over dine arbejdsopgaver. Store opgaver kan du med fordel dele op i mindre delopgaver, som er lettere og mindre tidskrævende at løse. Skriv alle ugens opgaver ned, og herefter er du klar til at prioritere dem. Find ud af hvilke af dine opgaver der er mest vigtige og som haster mest. Du kan læse mere om hvordan du effektivt kan prioritere alle dine opgaver her. I hver uge skal du ud fra dine opgaver definere hvilke 3-4 opgaver der er ugens vigtigste.

Planlæg din uge

Når du har en liste med dine ugeopgaver (og delopgaver), og du har fundet ud af hvilke opgaver der er de mest vigtige, så skal du lave en ugeplan. Skriv alle ugens dage ned, eller brug en digital kalender. Nu skal du fylde opgaver i kalenderen, vær realistisk – fyld ikke flere opgaver på hver dag end du kan nå. Start med de 3-4 vigtigste opgaver, dem skal du lave i starten af ugen. Tænk over hvornår på dagen du er mest effektiv, nogle arbejder bedst tidligt om morgenen, mens andre først er oppe i gear over middag. Læg de største og mest krævende opgaver i de tidsrum hvor du er mest effektiv.

Det er mest effektivt at samle lignende opgaver i en block, i stedet for at sprede det ud over ugen. Hvis du for eksempel skal lave opdateringer på sociale medier hver dag, så planlæg dem alle en dag om ugen, og spar en masse tid. Hvis du skal skrive 3 blog posts pr uge, så skriv dem samme dag og spar en masse tid. Det sparer tid hver gang du ikke skal veksle mellem en masse opgaver.

Hver aften/eftermiddag når du er færdig med dagens arbejde, gennemgår du din ugeplan for dagen. Nåede du de opgaver du havde planlagt? Skriv ned hvilke opgaver du ikke nåede, og hvad der skal ske med dem nu. Skal de laves i morgen? – Skriv dem på planen for i morgen. Skal de laves en anden dag – Planlæg dem i kalenderen med det samme – “What gets schedueled gets done”. Er de ikke længere relevante – slet dem og glem dem.

Arbejd i intervaller

At arbejde i intervaller kan være meget effektivt. Jeg gør det selv hver dag med alle mine arbejdsopgaver og jeg elsker det. Jeg bruger den såkaldte Pomodoro-teknik, hvor man kort fortalt arbejder 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Dette hjælper mig med at øge min effektivitet og arbejde fokuseret. Jeg planlægger min arbejdsdag i halve timers-intervaller. Hvor jeg arbejder 25 min fokuseret på en opgave, for derefter at holde 5 minutters pause. Det er lige så simpelt som det lyder! Jeg bruger en app der hedder ClearFocus – den tæller i intervaller af 25-5 min, og fortæller dig hvornår din arbejdstid og pause er slut. Meget effektivt!

Undgå distraktioner

De værste distraktioner i arbejdsdagen er dem der popper lige op i hovedet på os. Får du popups omkring nye mails, facebookopdateringer osv. på din skærm, så er du i stor risiko for at blive distraheret i dit arbejde. Derfor – slå alle popups fra. Sæt en tid på hvornår på dagen du tjekker emails, og undlad at gøre det på andre tidspunkter. Jeg tjekker for eksempel email som det første og sidste på min arbejdsdag, ikke i løbet af dagen. Der findes også apps og programmer der kan slukke for disse distraktioner, eller lukke adgangen til for eksempel facebook inden for et givent tidsrum. Derudover skal du ikke arbejde med 117 forskellige faneblade åbne på din computer. Luk alt du ikke bruger til den nuværende arbejdsopgave, så undgår du at blive distraheret.

Sæt telefonen på lydløs eller “forstyr ikke” mens du arbejder. Hvis folk har brug for dig, vil de lægge en besked, og du kan ringe tilbage når du er færdig med din opgave. Slå derudover notifikationer fra på alle dine sociale medier på telefonen. Det giver dig muligheden for at vælge sociale medier til når din tid er til det, for eksempel i pauserne, og ikke blive fristet til at åbne dem pga. en notifikation.

Automatiser

Jeg kan godt lide at holde nogen lunde styr på hvad jeg bruger min tid på. På den måde har jeg et godt overblik over hvilke opgaver der er tidsrøvere. Det kan sagtens være vigtige opgaver, og måske er det ok at de tager meget tid. For mine tidsrøvende opgaver overvejer jeg altid om de kan automatiseres på en måde. Man kan automatisere meget – opdateringer på sociale medier, blog post udgivelser, udsendelse af nyhedsbreve osv. Automatiser så meget som muligt – det sparer tid i sidste ende!

2 minutters reglen

Dette sidste punkt er et man kan bruge både i sit arbejde og i sit privatliv. Jeg kalder det 2 minutters reglen. Alt du kan gøre på under 2 minutter – gør det nu! Det betyder at har du en lille bitte opgave der ligger og venter, og den tager under 2 minutter at fuldføre, så gør det med det samme. Det er altid dejligt at kunne krydse en opgave af på listen, og glæden ved at have en opgave mindre at tænke på er også værd at tage med. Få udryddet alle de stressende småopgaver med det samme, og få mere tid til de vigtige opgaver!

Har du nogen gode tips til at arbejde effektivt? Kom med dem herunder i en kommentar, vi er mange der vil sætte pris på alle de råd vi kan få!